www.auditorium.art.bg
Аудиториум - издание за университетска култура
ЗА НАС
ЦЕЛИ
КОНТАКТИ
ВЪЗМОЖНОСТИ
ВРЪЗКИ
начало  »   университетски клуб »


Подкрепете Аудиториум


   Новини

17 Октомври 2011
ПО-ЛОШОТО ОТ НАПРАЗНИЯ АПЕЛ Е ЛИПСАТА НА АПЕЛ

Френският институт в България и издателство „Колибри“ представиха световния бестселър „Възмутете се!“ от Стефан Хесел „Възмутете се“, есето, което взриви книжния пазар в десетки държави и предизвика нестихващ обществен от...ОТ СКОПИЕ С ЛЮБОВ И ХУДОЖЕСТВО

Румен Спасов, 24.03.2003 г.

Отзив за гостуването на изложбата, представяща преподаватели и възпитаници на Художественото училище "Лазар Личеноски" - Скопие. Кратък портрет на директора на училището, скулптора Бранко Якшич.

Бранко Якшич е роден в средата на 50-те и е забележителен скулптор, автор на патентован метод за леене с помощта на стиропор. Има множество европейски участия, включително в парижките Сите дез Ар. Негови са някои талантливи градски и монументални решения в Македония, работи както в метал, така и в дърво, експериментира и с нови материали. Бива го да направи както реалистичен портрет, така и абстрактни скулптури. Любимият му символ е дъгата... Освен рисувач, от няколко години Бранко е и директор на Средното художествено училище за приложни изкуства “Лазар Личеноски” в Скопие. Негова е идеята, подкрепена от министерствата на културата на Македония и на България, в Националната галерия за чуждестранно изкуство да бъдат представени в обща изложба още двайсетина колеги – преподаватели и възпитаници на същото училище.
Гостуването им прилича на представянето на групата “Облик” през 1934 година в София, след обща изложба на Никола Маринов, Дечко Узунов, Антон Митов и др. в Скопие, година по-рано. Вдъхновител на “Облик” е патронът на училището Лазар Личеноски (1901 –1964), автор с европейско образование и хоризонти, чиято стогодишнина бе отбелязана наскоро. Личеноски специализира при Марсел Леонар и Андре Лот, личен приятел е на Иво Андрич, на Павел Масарик, на Дечко Узунов и на други дейци на културата на двайсти век, един от които, без излишна скромност, се усеща и той. Македонският художник през последните години от живота си прави много за утвърждаването на училището в Скопие извън илюзиите на епохата, извън антиучилищния активизъм и инерции на балканската историческа сцена.
Изложбата представи разнообразни търсения и достижения на практика от всички области на приложното и изящното изкуство. Македонските автори оставиха в дар за Националната галерия за чуждестранно изкуство пет свои работи, вместо предварително договорените три творби. За тях представянето им в София бе голяма чест, за която са неподправено благодарни. Надеждата на организаторите пък е това гостуване да бъде начало на качествено нов тип сътрудничество и взаимодействие между сходни образователни институции на Балканите. Предстоят изяви на автори от нашите средни училища по изкуствата в Скопие.

още статии по темата »


Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box© 2024 Аудиториум - издание за университетска култура. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават...