www.auditorium.art.bg
Аудиториум - издание за университетска култура
ЗА НАС
ЦЕЛИ
КОНТАКТИ
ВЪЗМОЖНОСТИ
ВРЪЗКИ
начало  »   университетски клуб »


Подкрепете Аудиториум


   Новини

17 Октомври 2011
ПО-ЛОШОТО ОТ НАПРАЗНИЯ АПЕЛ Е ЛИПСАТА НА АПЕЛ

Френският институт в България и издателство „Колибри“ представиха световния бестселър „Възмутете се!“ от Стефан Хесел „Възмутете се“, есето, което взриви книжния пазар в десетки държави и предизвика нестихващ обществен от...НОВА ГОДИНА - НОВ СТАНДАРТ

Румен Спасов, 03.01.2004 г.

"Прието художество" или "култура на ежедневието" може да бъде простичкият превод на "стандарт". В "Аудиториум" още от книжовните му броеве сме критично настроени към някои от приетите "художества" в нашите университети, а и в обществото ни. Винаги сме се питали - приети ли са, художества ли са...

Отправна точка винаги ни е била зачетеността на умните, чувствителните и образованите хора в страната ни. Стандарт е сред понятията, спрямо които могат да се подредят още размисли за университетската институция, за ролята на хората с образование (образованост) над средно достатъчната, за едно по-разумно живеене на българина пред прага на новото ни европейско битие. Стандарт е общуването с изкуството, стандарт е зачетеността на твореца, бил той писател или дизайнер, стандарт е личното отстояване на европейската или на всяка друга идея, която би си останала утопия, ако не присъства като част от съзнанието и от ежедневните усилия на конкретни хора, конкретни граждани. Стандарт е също да не забравяш учителя си, допринесъл образованието и уменията ти да са над "средностатистическите". Така че твоят личен успех, независимо в каква област ще е, да бъде и негов успех. Струва ни се, че първото решение на едно бъдещо (и по-свободно) българско правителство следва да бъде увеличаването на заплатите не с 10 и не с 20, а поне с 50 процента за всички, които допринасят за избистрянето на съвременния български дух. А това са работещите в сферата на образованието и на културата. Защото всяка криза е първо и най-вече криза на съзнанието. И защото ако трябва да се отличи елит сред разпартушиненото българско общество днес, това безспорно са университетските хора, независимо дали работят в университета или продължават да са "в него", отстоявайки университетските стандарти другаде. За жалост все още "синдромът на оцеляването" замества по-смисленото битие. Затова, както и в отколешни, вече ненови години, продължаваме да твърдим, че не нови герои, а нови граждани са необходими на обезлюдяващата наша мила страна, дето е на света "само една, една"... Прочее много още уважавани представители на Общността ни имат какво да кажат, ще се радваме да го направят на нашите страници, в обновения ни дискусионен формат.
В заключение, стандартът на едно електронно издание, при това толкова капризно, че да се посвети на университетската култура, изисква да има верните си читатели и приятели, спечелени не с цената на компромиси, а тъкмо поради общото ни убеждение, че просветените умове по българско няма накъде повече да отстъпват...
Интелект + предприемчивост е задача, чието действено решение наистина си струва.
Затова, бъди здрав и честит, ти, който чувстваш "Аудиториум" като свое издание. И понеже в духа на новия европейски прагматизъм всяка ценна идея заслужава и своята кешова стойност, без притеснения споделяме банковата сметка, по която приемаме дарения, засега само в български левове:
Банков код 92079400, № на сметката 4046908115, Българска пощенска банка АД, Софийски градски клон 001
Ако имате ценна идея и я споделите, със сигурност ние също няма да останем безучастни.
И за много години!


още статии по темата »   Коментари по темата:

всеки разумен чужденец (щото и много тъпаци идват в България) ще ви каже, че първо трябва да оправите собствения си дом, пък тогава да се потапяте в някаква друга омая (например патриотична, интернационалистична, антитерористична или друга някаква). Препоръчвам скоро да си направите и сметка във валута.
публикувано от: Майк на: 12.01.2004 06:20:29 часа

Ne priemame ot vseki darenija. Zaminavaj i umiraj, shtom iskash. Bog da te prosti! Ne ochakvaj i ot nas sushtoto, obache! Nie imame kakvo da napravim tuk, makar che se otkazahme ot "vlastta".
публикувано от: rou@mail.bg на: 03.01.2004 15:47:45 часа

Da si gledate rabotata. Tija deto sa gotovi da mrat - te sa solta na taja zemja. Vinagi sa bili nachelo, vinagi sa bili "na vlast", nikoga ne sa hlenchili. Darenie - dogodina!
публикувано от: peshon на: 03.01.2004 15:43:24 часа

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box© 2024 Аудиториум - издание за университетска култура. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн ООД Професионалистите се отличават...